کد مطلب: 78939
رديابي انديشههاي سيدشهيدان اهل قلم در آثار سينمايي
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 841
به گزارش سلام لردگان: همايش تصوير قلم به مناسبت ايام سالگرد شهادت "سيد مرتض آويني "با عنوان "رديابي انديشههاي سيدشهيدان اهل قلم "در آثار 20 ساله سينماي داستاني و مستند ايران به همت موسسه فرهنگي و هنري شهيد آويني در فرهنگسراي انديشه برگزار شد.
دراين مراسم که جمال شورجه و مادر دو شهيد نيز حضور داشتند ميزگردي با عنوان "تأثيرگذاري شهيدآويني در سينماي معاصر ايران "با حضور عليرضا رضا داد،وحيد جليلي و مسعود ده نمکي برگزار شد.
رضاداد در اين ميزگرد گفت: سينماي آرماني شهيد آويني در سه محور رويکرد اشراقي و معنوي در آثار مستند، موثر بودن و تأثيرگذاري و مخاطب پذير بودن و نيز متعهدانه بودن که از مولفههاي شهيد آويني بود مورد بررسي قرار ميگيرد.
وي افزود: شهيد آويني در سال 72 شهيد شد و نمونههايي مانند" ابراهيم حاتميکيا "در حوزه فيلمسازي و "مجيد مجيدي" در حوزه نگاه اشراقي و معنوي و يا فيلمي مثل "آژانس شيشهاي" به نگاه شهيد آويني و مولفههاي نظري ايشان نزديکتر است.
رضاداد تصريح کرد: بايد مسيري که کارگرداناني مانند "ده نمکي "از اخراجيها يک "تا "معراجيها "و يا حاتميکيا از "ديدهبان" و "مهاجر "تا فيلم "چ "طي کردند مورد نقد و بررسي قرار گيرد.
مسعود ده نمکي نيز در اين ميزگرد گفت: ردي از تفکر شهيد آويني در آثار 20 سال اخير سينماي ايران وجود نداشته مگر اينکه ادا ي آن را در بياورند، لذا آن صاحب انديشه است که بايد پشت دوربينها قرار گيرد که انديشه شهيد آويني از آن دربيايد.
وي افزود: حتي مخاطبان خارجي که براي آنها موقعيتهاي دفاع مقدس برايشان ملموس نبوده بحث تأثيرگذاري شهيد آويني را مطرح کردهاند.
اين کارگردان دفاع مقدس تصريح کرد: نسبت به امکاناتي که امروز وجود دارد و پيشرفت تکنولوژي نه تنها در فيلمهاي دفاع مقدس بلکه در آثار اجتماعي نيز آن نفوذ فکر شهيد آويني ديده نشده که اين بخاطر خود شهيد آويني است و حتي مانند آثار روايت فتح شهيد آويني در فيلمهاي مستند ما نيز آن تأثير را نميبينيم.
ده نمکي تصريح کرد: بايد مثل شهيد آويني شد که چنين تأثيري بر فطرت مخاطب بگذارد؛ لذا من اين رديابي را به آن صورت نديدم و خيلي از ما به آن تکامل معنوي نرسيدهآيم که در آثار جلوه کند.
وي افزود: متأسفانه غفلت وجود دارد و سبک و سياق شهيد آويني را رعايت نميکنند و شهيد آويني را در چهارچوبهاي فني سينما محدود کردن راهکار درستي نيست؛ لذا مسئولان سينما بايد به بحث مهندسي فرهنگي بيشتر توجه کنند.
اين کارگردان دفاع مقدس اظهار داشت: انديشههاي شهيد آويني شرط لازم براي ورود به سينما است اما کافي نيست لذا شهيد آويني نشان داد که بچههاي حزباللهي بايد به جاي نق زدن و غر زدن توليد آثار کنند آن وقت ميبينيم که در بحث مخاطب چه تأثيري خواهد داشت و چه کار خواهد کرد.
ده نمکي گفت: نتيجه اين همه سالگردها براي شهيد آويني بايد کتب و مقالات کاربردي در حوزه هنر و سينماي ديني باشد.
وحيد جليلي نيز در اين ميزگرد اظهار داشت: يکي از نکاتي که شهيد آويني درباره سينماي داستاني مطرح کرد نشانهشناسي انقلاب اسلامي يا جامعه بعد از انقلاب است.
وي افزود: شهيد آويني در صفحه 59 جلد 3 کتاب آيين جادو نوشته است که سينماي ايران گرفتار بحران هويت است و از هويت مقدس مردم ايران دور است لذا فيلمهاي سينمايي ما از انقلاب اسلامي دور ميشوند و هيچ نشاني از مشخصات اين مقطع مهم در سينماي ايران وجود ندارد و داستانهايي کاملا مستقل از زمان و واقعيتهاي اجتماعي است.
اين عضو جبهه فکري انقلاب اسلامي تصريح کرد: اين سوال را بايد از سينمايي پرسيد که تمام حيات و آبروي خود را مديون انقلاب اسلامي است زيرا سينماي قبل از انقلاب که چيزي براي افتخار ندارد و ضعيف و سخيف و بعضا سينماي کثيف شاهنشاهي با حواشي خود بوده است.
جليلي گفت: بعد از انقلاب اسلامي است که سينماي ايران قابليت اين را پيدا ميکند که به آن بيتوجه شود. لذا حرف شهيد آويني اين است که سينماي ايران به واقعيت جامعه ايراني توجه نميکند و اين همان سينمايي است که شعارش واقعگرايي است و آرمانگرايي را مورد هدف قرار ميدهد اما وقتي به دستآوردش نگاه ميکنيم مهمترين واقعيتهاي جامعه ايراني در آيينه سينمايي ايران آنگونه که بايد و شايد باز نتابيده است.
وي تصريح کرد: انقلاب اسلامي مهمترين واقعيت چند سال اخير جامعه ايراني است اما در سينماي ايران چند تا فيلم از اين انقلاب و 200 هزار مادرشهيد و 16هزار شهيد ترور داشتهايم اينها مثالهاي رسايي است و راجع به حتي يکي از اين موارد يک فيلم سينمايي ساخته نشده آن هم در سينمايي که همش دولتي است.
جليلي گفت: در اين کشور رئيس جمهور نخست وزير رئيس قوه قضائيه و دهها نماينده مجلس و هزاران نفر از مردم در کوچهها را ميکشند اما هيچ واکنشي در سينماي ايران به اين مسائل داده نشان داده نشده و آيا تا به حال يک پلان از نماز جمعه به غير از يکي از فيلمها در فيلمهاي ما ديدهايد درحالي که چقدر ما در فيلمهاي خارجي کليسا ديدهايم.
وي افزود: اين همان حرف شهيد آويني در 25 سال پيش است که عدهاي نگاه بايکوت و انکار نسبت به تفکر انقلاب اسلامي دارند ؛لذا واقعيتهاي انقلاب اسلامي آرماني است و واقعيتهاي آن نيز به منصه ظهور و بروز رسيد و آرمانهاي واقعي و واقعيتهاي آرماني داشته است.
همايش تصوير قلم به مناسبت ايام سالگرد شهادت سيد مرتضي آويني "سيدشهيدان اهل قلم" با حضور کارگردانان فيلم هاي دفاع مقدس و علاقه مندان به هنر انقلاب اسلامي برگزار شد.
جليلي گفت: شهيد آويني اگر حرفي مي زند دغدغه به روز براي انقلاب اسلامي دارد و بهترين مثال شهادت ايشان است که فقط در خانه ننشست که بگويد من فقط نظريه پردازي مي کنم بلکه جانش را بر سر عمل گذاشت و در ميدان نشان داد نه اين که هر کسي فکر کند راه شهيد آويني را رفته است.
وي افزود: اين که آژانس شيشه اي يا اخراجي ها مورد اقبال مردم قرار مي گيرد عده اي بايد آن را تحليل و مهندسي معکوس کنند که مجموعه شرايطي که باعث شده اين اتفاق بيفتد چيست؟
اين عضو جبهه فکري انقلاب اسلامي تصريح کرد: وقتي دستفروشي مانند رجايي رئيس جمهور مي شود اين بهترين سوژه دراماتيک براي فيلم سازي است آمريکايي ها "بن لادن" را مي گيرند و کمتر از يک سال درباره او فيلم ساخته مي شود که دستگاه اطلاعاتي آمريکا اين کار را کرده ؛اما در ايران 33 سال از فاجعه هفتم تير مي گذرد، اما در سينماي ايران بازتاب داده نشده است لذا بحث سوژه مهم است.
وي خاطرنشان کرد: در دفاع از "اخراجي ها1 "گفتم که نشانه شناسي بعد از انقلاب اسلامي در کجاي سينما قرار دارد ؟لذا يک فيلم سازي پيدا شده که مسجد واقعي را نشان مي دهد و نه فقط يک بخشي از آن را زيرا مسجد يک مکان اجتماعي است.
گفتني است؛ ابراهيم حاتمي کيا کارگردان فيلم "چ" و "مقدم فر "معاون فرهنگي و اجتماعي سپاه در اين مراسم حضور يافتند.
در پايان اين مراسم مادر دوشهيد به ذکر نکاتي از فرزند شهيدش پرداخت و نماهنگي از صحبت هاي شهيد آويني پخش شد.
هم چنين از عوامل فيلم هاي "چ" و "شيار 143" و "معراجي ها" و به خصوص کارگردانان آن ابراهيم حاتمي کيا ،نرگس آبيار و مسعود ده نمکي تجليل به عمل آمد.
انتهاي پيام/